Mijn VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie
Nieuws • 21 februari 2024

Staat het duurzaamste huis van Drenthe in Rolde?

De woning van Janet van der Weide, bestuurslid van Rolde Energieneutraal, en haar man Lambert dingt mee naar de titel Duurzaamste Huis van Drenthe. De wedstrijd wordt georganiseerd door de Nationale Duurzame Huizenroute; een platform van 2.200 huiseigenaren door heel het land die vertellen over hun ervaringen met duurzaam wonen, ter inspiratie van anderen.

Stemmen op het huis van de familie van der Weide kan nog tot 1 maart via: https://verkiezing.duurzamehuizenroute.nl/genomineerden/tussenwoning-1975-rolde#stem

Woning in Rolde dingt mee naar titel Duurzaamste Huis van Drenthe

ROLDE – Lambert en Janet van der Weide uit Rolde zijn met hun energieneutrale jaren-70-woning genomineerd voor de verkiezing van het Duurzaamste Huis van de provincie Drenthe. De wedstrijd wordt georganiseerd door de Nationale Duurzame Huizen Route; een platform waar meer dan 2.200 huiseigenaren door het hele land vertellen over hun ervaringen met duurzaam wonen, ter inspiratie van anderen. Zo vertellen zij over hun aanpak in huis, de werking van de installaties en geven zij tips aan mensen die soortgelijke stappen willen zetten.

(Eigen foto)

Janet en Lambert van der Weide doen al een aantal jaren mee aan de open dagen en hebben al flink wat mensen op bezoek gehad en op weg geholpen. Hun jaren-70-tussenwoning aan het Oosterveld in Rolde hebben ze ruim 6 jaar geleden laten voorzien van een all electric lucht-water-warmtepomp en met veertien zonnepanelen kunnen ze in hun gehele stroomverbruik voorzien. Koken, verwarmen, warm water; voor geen van deze zaken wordt nog gas gebruikt en de gasleiding is dan ook definitief verwijderd. 

Verder heeft het gezin sinds enige tijd een regenwateropvangsysteem. Zo komt er minder regenwater in het riool terecht en wordt er minder leidingwater verbruikt. ,,Als je erover nadenkt is het toch eigenlijk heel raar dat we met duur leidingwater onze wc doorspoelen. In de kruipruimte onder het huis ligt een grote zak waar het regenwater instroomt, dat gebruikt wordt voor het doorspoelen van de wc, de wasmachine en de buitenkranen”, aldus de bewoners van de duurzame woning. 

Janet en Lambert van der Weide doen graag mee aan de Duurzame huizenroute. ,,We willen graag laten zien dat het kan; duurzamer wonen en van het aardgas af. Ook met een bestaande, wat oudere woning. Elektriciteit is duurzaam op te wekken, aardgas is dat zeker niet. En met de steeds zichtbaar wordende klimaatverandering wilden we geen fossiele brandstoffen meer gebruiken en anderen inspireren dat ook niet meer te doen.” 

Of de familie van der Weide daadwerkelijk de prijs voor het Duurzaamste Huis van Drenthe binnensleept hangt af van het aantal stemmen dat op hun huis wordt uitgebracht. Daarnaast is er een deskundige jury die in verschillende categorieën de deelnemers beoordeelt op basis van materiaalgebruik, energieverbruik, creativiteit, comfort en de motivatie van de bewoners.

Meer informatie over wat de familie Van de Weide allemaal gedaan heeft in hun huis is te zien op de website van de Duurzame Huizenroute (www.duurzamehuizenroute.nl). Daar kan men ook terecht voor het stellen van vragen of het maken van een afspraak voor een bezoek en het uitbrengen van een stem.